Osnovni pojam klima uređaja
Klima uređaji su u komercijalnom smislu poznati preko 50 godina, ali su ipak u poslednjih nekoliko godina postali ekonomski opravdani i prihvatljivi široj populaciji. Krećući se u smeru zadovoljavanja potreba kupaca napravljena su brojna tehnička unapređena, poboljšan je kvalitet uređaja, a zbog masovne proizvodnje smanjena cena.

Prema raznim istraživanjima veliki uticaj na produktivnost pojedinca ima temperatura prostora. Optimalna temperatura je oko 20°C, učinak počinje da opada na 22°C, dok iznad 26°C znatno opada.

Pojam klima uredjaj ili klimatizacija najčešće vezujemo samo za rashladni sistem. Klimatizacija je mogućnost upravljanja temperaturom, količinom relativne vlage, čistoćom i distribucijom vazduha i shodno tome poseduje sledeće funkcije:
  • Hlađenje: klima uređaji pružaju preciznu (digitalnu) kontrolu temperature. Uvek možete stvoriti okruženje u kojem se osećate najbolje, uz izbor prave temperature. Ne samo da stvaraju komfor, već se uz njih osećate svežije i aktivno čak i u najekstremnijim spoljnim uslovima. Grejanje: klima uređaji mogu pružiti i grejanje. Standardno sadrže toplotnu pumpu koja omogućuje grejanje, pri spoljnoj temperaturi iznad -5 stepeni C. U kvalitetnijim uređajima je inverter sistem koji omogućuje grejanje i na temperaturama iznad -15 stepeni. Omogućuje uživanje uz savršeno konstantnu temperaturu tokom cele godine, bez obzira na spoljne uslove. Predstavlja ekološki prihvatljiva alternativa za tradicionalne načine grejanja zbog toga što energiju spoljnog vazduha (zagrеjanog) prenosi u unutrašnjost prostora. Prečišćavanje: Uređaji sadrže posebne filtere koji apsorbiraju prašinu, dim i ostale nečistoće iz vazduha i tako mogu proizvesti svež, čisti vazduh. Može posedovati i polen filter koji se preporučuje osobama sa alergijama i jonizator
  • Odvlaživanje: U režimu hlađenja klima uređaj može održavati određenu vlažnost vazduha, pružajući osećaj kvalitetnijeg i svežeg vazduha. Pravilna vlažnost vazduha sprečava širenje plesni (buđi) i lišajeva što takođe povoljno utiče na osobe sa alergijama. Smatra se da je 40-60% prijatna vlažnost vazduha za ljudski organizam.
  • Ventilacija: Klima uređaji mogu posedovati funkciju ventilacije. Uzimajući vazduh iz unutrašnjosti prostorije klima uređaj ga zamenjuje sa spoljnim – svežim vazduhom koji zatim ubacuje u prostoriju. U međusezoni, kada grejanje/hlađenje nije potrebno, ventilacija može raditi zasebno i biti vrlo korisna.


Postoji više tipova klima uređaja:
  • Centralni sistemi
  • Split sistemi
  • Prozorski uređaji
  • Pokretne klime (portable sistemi)
Split sistemi su najzastupljeniji. (karkteriše ih laka montaža, održavanje, rukovanje i masovna proizvodnja pa je srazmerno tome relativno niska cena i velika popularnost poslednjih godina). Split sistemi su nezavisni – autonomni uređaji, mogu biti mono u multi split sistemi. Sastoje se iz spoljne i jedne ili više unutrašnjih jedinica.

Servis i Ugradnja klima uredjaja